Hyvä tietää

vaelluskenk.jpg

Mikä on rippikoulu?

Rippikoulu on osa kirkon kasteopetusta. Rippikoulu antaa sinulle mahdollisuuden tutustua siihen uskoon, johon sinut on kastettu. Rippikoulu on samalla paikka, jossa pohdimme ihmisenä olemiseen, elämään ja uskoon liittyviä kysymyksiä.

Mikäli täytät 15 vuotta viimeistään vuoden 2018 loppuun mennessä, on aika tulla rippikouluun. Rippikouluun voi myös tulla mukaan, vaikka et olisi minkään seurakunnan jäsen. Jos sinua ei ole lapsena kastettu, sinulla on silti mahdollisuus tulla rippikouluun ja halutessasi sinut voidaan kastaa ennen konfirmaatiota.

Mitä kaikkea rippikoulussa on?

Rippikoulu kestää noin kuusi kuukautta. Siihen kuuluu aloitusjakso, johon sisältyy ennakkotapaamisia, jumalanpalveluskäyntejä ja tutustumista oman seurakunnan nuorten toimintaan. Aloitusjaksoa seuraa leiririppikouluissa leirijakso ja päivärippikouluissa intensiivijakso, joka kestää noin viikon. Sen aikana rippikouluinen suorittaa ulkoläksyt ja saa opastusta kristinuskon keskeisimpiin kysymyksiin. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon.

Rippikoulu on jännittävää aikaa koko perheelle

Sinun rippikoulusi on merkittävä asia vanhemmillesi ja sisaruksillesi. Rippikouluasioista kannattaa puhua
yhdessä vanhempien ja kummien kanssa. Vanhempia kutsutaan mukaan vanhempainiltoihin ja yhteisiin tapaamisiin. Kummisi voi olla mukana konfirmaatiossa sinua siunaamaassa.

Mihin minä rippikoululaisena sitoudun?

Rippikouluun ilmoittautuminen on vapaaehtoista, mutta rippikoulupaikan saatuasi sinun tulee sitoutua ryhmäsi aikatauluun. Ennakkotapaamisista ei voi olla pois ilman hyväksyttävää syytä ja mahdolliset poissaolot tulee korvata lisätehtävillä.

Mitä rippikoulu maksaa?

Valtaosa rippikoulun kustannuksista katetaan seurakunnan perimällä kirkollisverolla. Rippikoululaisen maksettavaksi jäävä omavastuuosuus, mikä kattaa noin kolmasosan rippikoulun täysihoidosta, vakuutuksista, matkoista ja oppimateriaaleista.

- Päivärippikoulun omavastuuosuus on 40 euroa
- Rippikoululeirien omavastuuosuus on 160 euroa


Vapaapaikat

Vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa oleva perhe voi hakea osittaista tai täydellistä maksuvapautusta rippikouluista. Vain seurakunnan jäsenet ovat oikeutettuja vapaapaikkaan.

Rippikoulu & tupakka

Kaikki Hämeenkylän seurakunnan rippikoulut ovat savuttomia. Sääntö koskee sekä kirkon aluetta, että leirikeskuksia. Jos tupakointi estää lähtösi leirille, kannattaa harkita päivärippikoulun käymistä kirkolla.

Onko minut rippikoululaisena vakuutettu?

Vantaan seurakuntayhtymä vakuuttaa kaikki Vantaan rippikoululaiset. Vakuutus on pienimuotoinen tapaturmavakuutus, joka kattaa tapaturmien hoidon julkisen terveydenhuollon piirissä. Vakuutus ei korvaa esimerkiksi fysiikaalista hoitoa. Kunkin tulee halutessaan huolehtia omasta matkatavaravakuutuksesta.